Menu

Veelgestelde vragen

Wat is de Roadshow Persvrijheid?
Docenten op het voortgezet onderwijs worstelen met de vraag hoe ze persvrijheid en vrijheid van meningsuiting kunnen behandelen in klassen met leerlingen met een niet-westerse achtergrond. Op initiatief van journalisten Senay Özdemir en Shirley Haasnoot is een lespakket ontwikkeld over persvrijheid voor het voortgezet onderwijs. De aanleiding voor dit project is de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo en de discussies over de vrijheid van meningsuiting in verschillende media. Aangezien jongeren hun informatie grotendeels van internet halen, is het van grootste belang ze te leren hoe ze informatie kunnen beoordelen op onder meer betrouwbaarheid. 
De leerlingen werken in drie lessen met gratis lesmateriaal dat wordt verzorgd door Stichting Nieuws in de klas. Met deze voorbereiding gaan ze in de laatste les in discussie met een gerenommeerde journalist, waarbij ze nadrukkelijk worden uitgenodigd hun visie te geven en kritische vragen te stellen. 

Waaruit bestaat de Roadshow Persvrijheid?
Leerlingen besteden minimaal twee lesuren aan persvrijheid met materiaal dat speciaal is ontwikkeld door de Roadshow Persvrijheid. Ook ontvangen leerlingen twee weken lang een krant naar keuze, via de service van Nieuws in de klas. Op de bijeenkomst zelf gaat een topjournalist (en een politicus) in debat met de leerlingen over vrijheid van meningsuiting, vrijheid van pers, maar ook over belediging en algemene normen. Waar liggen de grenzen van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting? Welke rol heeft de media hierin?

Hoe bestel ik de krant voor mijn leerlingen?
Het lesmateriaal dat scholieren gebruiken ter voorbereiding op de Roadshow wordt verstrekt door Stichting Nieuws in de klas, een educatieplatform om nieuwsmedia in zowel het primair- als voortgezet onderwijs te integreren. Door deelname aan de Roadshow Persvrijheid krijgen leerlingen van middelbare scholen twee weken lang een krant naar keuze op de deurmat. Aanvragen dient u in via deze website.

Wie werken er mee aan de Roadshow Persvrijheid?
Initiatiefnemers van de Roadshow Persvrijheid zijn journalisten Shirley Haasnoot en Senay Özdemir. De Roadshow werd initieel mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Nieuws in de klas en SEN Producties & Consultancy. Meer informatie over het team achter de Roadshow vindt u op de pagina Wie zijn wij.

Hoe kan ik mij als docent aanmelden?
Aanmelden kunt u eenvoudig doen door op deze link te klikken. Het Libanon Lyceum, Sweelinck College, Over Betuwe College en Nova College gingen u voor.

Hoe kan ik mij als journalist aanmelden?
Wat betekent het om een vrije pers te kunnen zijn? En wat is de kwetsbaarheid van het vrije woord? Meld u hier aan om met jongeren in debat te gaan over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.